de-creatie.nl

Hoe overleef je de Corona crisis?

Het houdt heel Nederland in de greep, het coronavirus. Veel mensen zijn verplicht om vanuit huis te werken en houden zich hier braaf aan. Doordat alle scholen dicht zijn zitten de kinderen ook thuis. Of je nu jonge of oudere kinderen hebt, het maakt het thuis werken er niet makkelijk op. Online staan veel tips en trucs om het thuis werken te vergemakkelijken. Omdat iedereen in een andere situatie is belandt kunnen we niet inspelen op elke individu. Hier een paar algemene tips om het thuis gezellig en aangenaam te maken.

 

Zorg voor elkaar

Allereerst is het natuurlijk ontzettend belangrijk om goed voor elkaar te zorgen in deze tijd. Je gezondheid op pijl houden doe je door dagelijks minimaal een half uurtje naar buiten te gaan. Indien je een tuin hebt, kan je de kinderen s'ochtends en s'middags in de tuin laten spelen. Laat ze oefeningen doen met een bal of lekker in de zandbak spelen. Zodra je de kinderen in de tuin laat spelen heb je gelijk een momentje voor jezelf gecreëerd. In deze tijd kan je mooi telefoontjes plegen of mails wegwerken. Een win-win situatie. Veel mensen hebben geen tuin en moeten een alternatief zoeken. Voor deze mensen is het advies om je kind of kinderen dan achter het beeldscherm te zetten. Niet de beste oplossing maar voor zeker een half uurtje is het niet schadelijk. Op de Nederlandse omroep hebben ze een speciaal educatief programma ontwikkelt om kinderen 2 uur te vermaken. Tijdens het zogenaamde 'beeldscherm-uurtje' kan jij mooi even de mailtjes wegwerken of telefoontjes plegen. Denk ook aan spelletjes binnen. Als je kind niet naar buiten kan, kan je de spelletjes wel naar binnen halen. Rol met een bal zitten op de grond over of laat je kind de bal tegen een muur stuiteren. Maak een parcours door de woonkamer waar je kind even kan klimmen en klauteren. De rotzooi die het met zich meebrengt moet je even voor lief nemen. Na het spelen ruimen jullie samen de boel weer netjes op. Maar denk ook aan een boek lezen of laten voorlezen via een e-reader. Hiervoor heb je wel een extra laptop of IPad nodig. Op internet staan er ook tal van educatieve spelletjes. Een desktop kopen voor je kind is in deze tijd zeker geen overbodige luxe. Indien het budget te hoog is kan je ook aan school vragen of ze een laptop te leen hebben voor deze periode. 

 

Ritme en reinheid

Alle kinderen hebben behoefte aan een vast ritme. Niet voor niets hebben we de drie 'r-en'. Ritme, reinheid en rust. Maak samen dagritme kaarten en zet hier alle activiteiten en rustmomenten per dag op. Teken samen deze kaarten en hang ze ergens op waar je kind ze elk moment van de dag ziet. Bespreek elke ochtend samen het dagschema zodat het duidelijk is wat je wanneer gaat doen. Houdt de richtlijnen van de school aan. Gaat je kind nog niet naar school zoek dan op internet welke richtlijnen scholen in jouw buurt aanhouden of vraag aan vrienden hoe de dag er uit ziet. Tevens zijn dagritme kaarten ook online te vinden. Dagelijkse huishoudelijke klussen kan je samen met je kind of kinderen doen. Geef ze een taakje wat ze kunnen doen zodat ze het gevoel hebben dat ze iets nuttigs doen. Dat je het daarna nog een keer zelf moet schoonmaken moet je in deze tijden even voor lief nemen.

 

Exit mobile version