Platenspeler – de creatieve wederopstanding van vinyl

platenspeler

Uren spitten door de bakken met vinyl en thuis lekker plaatjes draaien. Tegen alle verwachtingen in is de platenspeler vandaag de dag weer helemaal ‘in’. Er heeft werkelijk een wederopstanding van vinyl plaatsgevonden. Na de opkomst van de CD’s werd de platenspeler en LP’s dood verklaard. Er is toen weliswaar een daling geweest in verkoop, maar de laatste jaren gaat het ontzettend goed met de verkoop van LP’s. De platenspeler is weer terug van weggeweest. Waarom heeft die wederopstanding plaatsgevonden? Daar geef ik vandaag uitgebreid antwoord op!

Bijzondere luisterervaring met platenspeler

Een platenspeler kom je steeds vaker tegen. Vooral bij de twintigers is zo’n muziekapparaat ontzettend populair. Om die wederopstanding van vinyl te verklaren, zijn er verschillende enquêtes en onderzoeken gedaan. Een van de verklaringen waarom de platenspeler weer populariteit vergaard is de bijzondere luisterervaring. Tegenwoordig kan je op allerlei manieren klakkeloos muziek aanzetten en ernaar luisteren. Het nadeel daarvan is dat je de muziek niet meer echt ervaart. Een plaat opzetten is een handeling die meer indruk op ons maakt. Hierdoor gaan we even lekker zitten en zijn we actiever bezig met de muziek die we horen. Die bijzondere luisterervaring is onvergelijkbaar met iets anders.

Vinyl platen als uniek verzamelobject

Een andere verklaring voor de wederopstanding van vinyl is te vinden in het feit dat LP’s erg verzamelbaar zijn. Dat wil zeggen dat vandaag de dag vinyl platen een verzamelobject zijn geworden. Het is cool om een platenspeler te hebben met allerlei aparte LP’s. Mensen willen altijd graag bijzondere voorwerpen verzamelen en een collectie van iets hebben. Door de jaren heen is gebleken dat vinyl tijdloos is. Je kan ongeacht je leeftijd een prachtige platencollectie beginnen. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en een goede platenspeler!

Platenspeler als creatieve accessoire

Bovendien bleek uit het onderzoek dat niet alle mensen LP’s kopen om naar de muziek te luisteren. Een platenspeler is simpelweg ook een hele mooie accessoire. Zeker als je een prachtige uitvoering heb gekocht, kan zo’n speler een heuse eyecatcher zijn. Daarnaast is het erg bevredigend om te zien hoe een muziekapparaat werkt. Bij een speler voor vinyl platen zie je duidelijk de arm op de plaat vallen. Je hoort elke trilling en beweging, je ziet de plaat ronddraaien. En dan, dan start de muziek. Er is werkelijk niets te vergelijken met zo’n LP speler. Dus zoek jij nog een leuke accessoire voor in de woonkamer waarmee je tevens iets nuttigs kan? Overweeg dan zo’n LP speler!

Geef een reactie